06 – 39 57 55 50 info@dedocentenacademie.nl

Werkplezier in tijden van corona

De start van dit studiejaar ziet er nogal anders uit. Geen uitwisseling van vakantieverhalen bij het koffieapparaat, geen gezellige fysieke startbijeenkomst met het team en geen introductiedagen in het gebouw met de nieuwe eerstejaars. Het docentschap in tijden van corona is wel erg schraal geworden. Veel van ons hebben gekozen voor het docentschap vanwege het contact met studenten en met collega-docenten. En niet voor wederom vele uren alleen thuis achter je pc en in online vergaderingen of -lessen. Hoe kun je nu, ondanks al deze belemmeringen, zelf zorgen voor het nodige werkplezier en een goed werkritme thuis? Ik geef je een paar tips.

  1. Zorg voor de juiste faciliteiten

Creëer voor jezelf een goede, rustige werkplek in huis. Wees ook duidelijk naar je medebewoners dat dit jouw werkplek is en dat je daar niet gestoord wilt worden. Zorg op je werkplek voor een opgeruimd bureau en een opgeruimde pc! Een schone werkplek draagt bij aan je werkplezier. En zorg ervoor dat je fris gewassen en in gewone kleding aan je bureau zit. Werk dus aan je rust en reinheid.

  1. Werk in rondes

Naast rust en reinheid is regelmaat belangrijk. Breng structuur aan in je werkdag door te werken in rondes van telkens een uur met daartussen een korte pauze van 5 minuten, parallel aan een lesrooster. Na twee werk- of lesuren pauzeer je langer (20 minuten). Zet tijdens de werkrondes je telefoon uit of nog beter leg hem weg. Iedere melding haalt je weer uit je werkritme. Zorg dat je ongestoord aan taken kunt werken.

  1. Organiseer een frisse start

Het dagelijkse fiets- of autoritje naar je werk moet je nu ontberen. In plaats van direct na je ontbijt of douche achter je pc te kruipen, adviseer ik je te starten met een bezigheid om in beweging te blijven zodat je met frisse energie start. Doe een ommetje, dans, loop hard, ruim op. Bouw een activiteit in van minimaal 15 minuten als start van de dag.

  1. Creëer je eigen koffiehuisje

Is het tijd voor pauze en zit je dan alleen in je huiskamer koffie te drinken? Plan dagelijkse koffie- en theemomentjes in met collega’s. Kies iedere dag een andere collega om mee af te spreken of met het hele team als je in een klein team werkt. Creëer zelf de vertrouwde momenten van de kletspraatjes bij het koffieapparaat.

  1. Zoek extra contact met je studenten

Door al het onlineonderwijs voelt het contact met studenten soms schraal en meer anoniem. Zorg voor verbondenheid tussen jou en de studenten en de studenten onderling. Besteed in je lessen nog explicieter aandacht aan het contact door te vragen hoe het met de studenten gaat en geef ook aan hoe het met jou gaat. Ben je slber van een klas investeer dan in korte, frequente individuele gesprekken. Houd jezelf daarbij niet buiten schot en geef aan dat ook voor jou het contact belangrijk is. En organiseer samen met een klas of groep een ander type activiteit, zoals een pub quiz, naast de online lessen om de verbondenheid te bevorderen.

Heb jij meer tips? Laat het ons weten.