06 – 39 57 55 50 info@dedocentenacademie.nl

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022?

Het lastige aan voornemens is om ze écht te realiseren. Dit komt meestal omdat je voornemens groot zijn (stoppen met drinken, tien kilo afvallen, niet meer uitvallen tegen de kinderen) en je routines ingesleten zodat het lastig is om het gedrag vol te houden en succes te behalen. Beter werkt het om met kleine stapjes of deelvoornemens te werken.

Ditzelfde geldt voor zaken die je wilt veranderen in je lesgeven. Ook daar geldt dat je routines hebt opgebouwd. Soms wil je graag iets veranderen maar door tijdgebrek en drukte kom je hier niet aan toe.

Wat kan helpen? Werk met kleine verbeteringen die je direct kunt implementeren en wat direct resultaat heeft op het leereffect van studenten. In de komende blogs geef ik je tips of ideeën voor dergelijke kleine veranderingen of ingrepen. In dit blog sta ik stil bij wat je kunt doen voordat je les of college begint zodat het studenten stimuleert tot leren. Kijk of hier iets bij zit waar jij de komende weken mee aan de slag kunt.

  1. Maak een effectieve klasse-opstelling

Denk van tevoren goed na over wat het doel is van je college en wat je wilt dat studenten gaan doen en pas hier de opstelling in je lokaal op aan. Bij een busopstelling sta jij als docent centraal. Je staat voor de kas en dat creëert een bepaalde ongelijkwaardigheid en het nodigt de studenten meer uit tot een luisterende houding. Door een carréopstelling van de tafels kan jij zitten, creëer je meer gelijkwaardigheid en nodig je de studenten meer uit tot interactie en reageren op elkaar. Wil je dat studenten veel in groepjes gaan werken, kies dan voor een opstelling in groepjes maar let erop dat iedereen nog wel het bord goed kan zien. Kortom, zorg dat de opstelling in het lokaal het doel van college ondersteunt. Dit heeft een groot effect op het gedrag van studenten tijdens het college.

  1. Oefen de namen

Oefen ieder college van tevoren nog een aantal namen. Laat je helpen door een klassenlijst van de studenten met foto. Iedere les vijf namen oefenen en binnen de kortste keren ken je de hele klas. Het effect is dat studenten zich gehoord en gezien voelen.

  1. Wees beschikbaar

Zorg dat je organisatorisch klaar bent voor het college als de studenten binnenkomen. Je bent zo beschikbaar voor ze en dat straal je ook uit. Studenten kunnen je benaderen en vice versa.

  1. Zoek contact

Heet de studenten welkom, loop door het lokaal en maak contact met studenten. Kijk en luister naar wat ze bezighoudt. Kortom, interesseer je voor hun wereld.

Kijk voor jezelf aan welke van de vier aandachtspunten jij mogelijk nu weinig tot geen aandacht schenkt. En kies er bewust voor om op dit punt extra te letten de komende tijd. Je zal zien wat een kleine stap voor effect heeft op jou en de studenten. Werk je online? Besteed dan is extra aandacht aan de punten 2, 3 en 4.