06 – 39 57 55 50 info@dedocentenacademie.nl

Vijf quick wins om de binding van studenten te bevorderen

Het nieuwe studiejaar staat voor de deur. Volgende week komen de studenten voor hun eerste colleges weer naar de opleiding en verwelkomen we veel eerstejaars. Jij gaat weer je eerste colleges geven.

De nieuwe studenten die komen gaan voor het eerst kennismaken met het hoger beroepsonderwijs of de universiteit. Aan ons de taak om deze studenten te boeien en vooral ook te binden aan de opleiding. Wat kan jij als docent doen om dit te bewerkstellingen? Ik geef je vijf tips in de vorm van quick wins. Een quick win is een verbetering die je snel kunt implementeren, die zichtbaar is en die direct resultaat oplevert.

Qucik win 1 Ken de namen

Zorg voor een namenlijst met pasfoto’s van je groep of klas. In de meeste digitale omgevingen kan je zo’n lijst maken en uitdraaien door één druk op de knop. Leer alvast vijf namen uit je hoofd voordat je de studenten ziet. Oefen tijdens je eerste college, bijvoorbeeld tijdens een opdracht, een paar andere namen. Vind je het lastig namen te onthouden, creëer een ezelsbruggetje voor jezelf door bijvoorbeeld bij de naam een lichamelijk associatie te zoeken (‘kleine Karlijn’) of koppel de naam aan een bekende die je al met deze naam kent. Maak er voor jezelf een sport van.

Quick win 2 Begroet bij de deur

Ga bij het eerste college bij de deur staan en heet iedere student welkom door jouw naam te zeggen en een hand of een ellenboog te geven. Studenten vertellen op hun beurt hun naam en je kunt deze dan makkelijk herhalen waardoor je de naam ook beter gaat onthouden. Doe een persoonlijke, individuele kennismaking.

Quick win 3 Wees verbaal en non-verbaal beschikbaar

Zorg dat je bij binnenkomst van de studenten zichtbaar en beschikbaar bent voor ze. Ik heb altijd muziek of een filmpje aan staan (in een loop) om een sfeer neer te zetten. Na het welkom bij de deur, loop je vervolgens door de ruimte, toont interesse en informeert bij de studenten wat ze hiervoor gedaan hebben. Zie en hoor wat er gebeurt er reageer daarop.

Quick win 4 Vertel over jezelf

Laat in je eerste college zien wie jij bent als docent en als persoon. Jij bent meer dan alleen docent en studenten mogen daar best iets van weten en zien. Je kunt studenten zelf laten kiezen wat ze willen horen of zien van jou. Je kunt ze de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld drie vragen te stellen of je kunt ze ook drie woorden laten kiezen uit een woordwolk over jou of 1 foto laten kiezen waarover je meer vertelt. Doe aan zelfonthulling en geef ook zeker aan wat jouw relatie is met de beroepspraktijk.

Quick win 5 Bel de afwezige studenten

Geef aan dat je blij bent dat iedereen er is en benoem en beloon ook de aanwezigheid en inzet. Laat ook zien dat afwezigheid opgemerkt blijft. Zoek na twee keer afwezigheid contact met de betreffende student als je nog niets gehoord hebt en geef aan dat je hem gemist hebt. Kies eens voor de telefoon in plaats van de mail. Hoe vaak wordt een student tegenwoordig nog gebeld door de opleiding?

Met deze quick wins draag je zeker bij aan de binding van je studenten. Ik wens je heel veel succes en plezier bij de start van je eerste colleges.