06 – 39 57 55 50 info@dedocentenacademie.nl

Lesalternatieven in tijden van corona…de videoles

Vanaf vandaag zijn alle scholen dicht en zijn directies al heftig aan het puzzelen over het inhalen van lessen, het verzetten van tentamens en zelfs mogelijk examens. Wat een bizarre situatie. Had jij ook nog een aantal lessen op de rol staan voor een aantal groepen? Hoe kan je dit nu oplossen zodat studenten aan de slag blijven en het programma zo veel mogelijk doorgang vindt?

Een alternatief is om jouw les op te nemen op video zodat studenten die vervolgens tijds- en plaatsonafhankelijk kunnen bekijken. Je kunt daarvoor je les in een klaslokaal opnemen maar je kunt ook gewoon thuis achter jouw bureau een video opnemen. Op iedere pc bevindt zich tegenwoordig een goed gebruiksvriendelijk programma om een opname te maken, zoals Camera bij Windows of Photo Booth op de Mac. Een druk op de knop en je kan zo je eigen video maken. Ik geef je 10 tips om voor een effectieve videoles.

De voorbereiding

1. Is de inhoud geschikt? Weet goed wat je wilt bereiken (lesdoelen) en kijk dan of video daar een geschikt medium voor is. Wanneer het doel van jouw les is om een aantal begrippen helder uit te leggen dan kan dit prima. Is jouw doel echter dat studenten de stappen uit een model kunnen toepassen dan is dit niet de juiste vorm. Uitleggen, instrueren, demonstreren zijn bij uitstek geschikte doelen.

2. Werk met inhoudsblokken van ongeveer 10 minuten. Weet dat na 10 minuten luisteren de aandacht verslapt en er dan in principe een andere leeractiviteit moet komen. Wissel jouw verhaal dus af met bijvoorbeeld een opdracht, een filmpje of desnoods een pauzemoment.

3. Structureer je verhaal. Werk steeds per inhoudsblok met de driedeling: inleiding, kern en slot. Start het college met een overkoepelende inleiding: welkom, een ijsbreker (een kort filmpje, een cartoon, een uitdagende stelling), wat gaan studenten leren door deze video (de leerdoelen), de plaats van deze video in de cursus, de relatie met het vorige college, een tijdsindeling en opbouw.

4. Sluit aan bij de voorkennis. Zo kunnen de studenten aanhaken bij je verhaal. Nu kan je dit toetsen natuurlijk niet letterlijk doen maar herhaal iets van de stof van de laatste les en/of stel een vraag over deze stof.

5. Herhaal, herhaal en herhaal. Vat regelmatig je verhaal samen, herhaal belangrijke begrippen en definities en laat je daarbij eventueel ondersteunen door een PowerPoint of een flipoverbord.

De uitvoering

6. Zorg dat je verstaanbaar bent. Verstaanbaarheid hangt af van volume, articulatie en tempo. Je volume kun je mooi zelf regelen bij de opname. Articuleren kun je oefenen door op je lipbewegingen te letten en deze te oefenen. Wat betreft tempo is het grootste probleem vaak dat je te snel spreekt. Meestal wordt dat veroorzaakt doordat je veel wilt vertellen in te weinig tijd. Dus: schrappen, met het oog op het leerrendement.

7. Maak contact met de studenten. Richt je op de studenten door zowel je oogcontact als ook door middel van vragen, opmerkingen en checks (‘zijn jullie er nog bij?’).

8. Oefen. Het leuke aan een videocollege is natuurlijk dat je het zelf kunt nakijken en vervolgens kunt corrigeren. Oefen eerst een keer droog. Weet daarmee ook wat je mogelijk lastige passages vindt. Een voordeel is natuurlijk dat alles er niet in één keer goed op hoeft te staan. Werk ook hier in blokjes. Tip: laat je college een keer aan een bekende zien en vraag feedback.

9. Durf. Vaak zijn videocolleges best saai om te volgen. Maak je college contrastrijk door accenten aan te brengen in de vorm van pauzes, afwisseling in volume, direct taalgebruik en ondersteunende gebaren. Er is overigens heel wat uitzonderlijks voor nodig, willen studenten het als overdreven ervaren. Oefen en waag het, zonder daarbij dingen te doen die jou niet liggen.

10. En zo heb je dadelijk je eerste videoles gemaakt. Geweldig toch. Wie weet smaakt dit naar meer?

Een videoles kan natuurlijk maar deels een echte les vervangen, maar het is een mooie aanvulling op een les waarin je studenten aanzet tot dieper leren. En in deze tijden is het natuurlijk een prima alternatief.