06 – 39 57 55 50

Inspiratie voor de zomervakantie?

De laatste herkansingen zijn nagekeken, de examens van de afstudeerders zijn geweest, de praatjes voor de diploma-uitreiking worden gemaakt. Kortom, het einde van het jaar is in zicht en de zomervakantie staat bijna voor de deur. Tijd om lekker uit te rusten en ook tijd voor reflectie: hoe kijk jij terug op het afgelopen studiejaar?

Als ik aan het bergwandelen ben of aan het strand lig, komen bij mij altijd een aantal opdrachten, cursussen en groepen langs van het afgelopen jaar. Ik vraag mij dan af: Wat was voor mij het afgelopen jaar succesvol? Wat heeft daartoe bijgedragen? En wat was daarnaast minder succesvol en hoe kan ik dat de volgende keer anders aanpakken?

Kijk deze zomer eens terug naar jouw lessen van het afgelopen jaar en benoem voor jezelf wat een succesvolle bijeenkomst, cursus of klas was. Bedenk vervolgens wat jij deed wat bijdroeg aan dit succes? En hoe je dit succes kunt bestendigen? Benoem ook een concreet voornemen hoe jij de studenten nog meer aan het leren gaat zetten het komende studiejaar?

Zoek je voor dit laatste inspiratie, dan raad ik je het gratis e-book ‘Op de schouders van de reuzen aan’. In dit boek worden in 24 kernachtige artikelen inzichten over didactiek vertaald naar de dagelijkse lespraktijk. Hoewel de context het primaire onderwijs is, zijn de bevindingen zeer goed overdraagbaar voor het beroepsonderwijs. Zo lees je bijvoorbeeld hoe je voorkennis kunt activeren, hoe je zorgt dat studenten echt samenwerken en of digitale leermiddelen echt het verschil maken.

Daarnaast is er een hoofdstuk gewijd aan de 10 hoofdzonden van de didactiek. Eén hoofdzonde benoem ik hier expliciet: studenten van nu zijn anders dan vorige generaties omdat ze digital natives zijn. Deze bewering horen wij zelf ook vaak in onze trainingen. Maar wat blijkt? Studenten van nu blijken helemaal niet anders te leren doordat zij over bijzondere vaardigheden beschikken. Deze ideeën blijken vooral gebaseerd op eigen ervaringen en anekdotisch bewijs. Je kunt het boek downloaden op: https://didactiefonline.nl/artikel/op-de-schouders-van-reuzen

Wij zijn benieuwd naar jouw voornemen(s) voor 2019-2020. We wensen je een hele fijne zomervakantie!