06 – 39 57 55 50 info@dedocentenacademie.nl

Hoe zelfeffectief ben jij? Werk met het 12-minutenprincipe

Kom je tijdens je werk ook zo weinig toe aan het lezen van achtergrondliteratuur, het nieuwste boek op jouw vakgebied of het opzoeken van nieuwe werkvormen? Ik heb op mijn bureau altijd een stapel met artikelen liggen en in mijn pc een mapje met de titel ‘nog te lezen’. En die stapel wordt alleen maar groter en het mapje steeds voller. Hoewel ik weet dat het belangrijk is, lukt het mij maar niet hiervoor tijd in te ruimen omdat andere taken altijd om voorrang vragen.

Mijn voornemen is om het komende jaar hier nu eens korte metten mee te maken. Hoe ik dat ga doen? Per werkdag ruim ik precies 12 minuten in om te lezen volgens de stelregel: vaste taak, vaste tijd, vaste plaats. Hoe meer regelmaat, hoe gemakkelijker het gaat. Denk maar eens aan andere vaste routines als het uitlaten van de hond, het poetsen van je tanden en het kijken van het journaal. Bovendien wil je graag zelfvertrouwen opbouwen: dat als je je iets voorneemt je het ook gaat lukken. Zelfeffectiviteit dus.

Waarom 12 minuten? De gemiddelde spanningsboog van ons is maximaal 12 minuten, daarna wordt de verleiding groot om de aandacht op andere zaken te richten. Plus 12 is een raar getal waardoor je het beter onthoudt.

Ik geef je enkele voorbeelden voor het 12 minuten leesblok:
• Reis je per trein naar je werk? Spreek met je jezelf af op de heen- of terugreis 12 minuten reistijd te besteden aan lezen.
• Geen reistijd? Blokkeer aan het einde van je werkdag de laatste 12 minuten om te lezen op een rustige plaats voordat je naar huis vertrekt.
• After diner dip? Ruim 12 minuten in voor het lezen op de bank na het avondeten.
• Als laatste escape: Lees 12 minuten in bed voor het slapen gaan.

Als je werkt volgens deze stelregel wordt het lezen voor jezelf een routine en kan je omgeving ook wennen aan dit nieuwe ritme. In een werkweek heb je dan opeens 1 uur leestijd en binnen de kortste keren heb je het eerste artikel van jouw stapel gelezen. Wat een heerlijk gevoel geeft dat. Beloon jezelf dan ook voor jouw doorzettingsvermogen en succes.

Eerst maar eens mijn leesblok plannen. Ik ga voor 12 minuten na mijn lunchpauze in een lekkere stoel op mijn kantoor. Doe jij mee?

Ik wens je veel leesplezier en hoor graag je ervaringen.