06 – 39 57 55 50 info@dedocentenacademie.nl

Het gaat de goede kant op…

Vorige week heb ik mijn cursus Portugees afgerond. Na 9 lessen kan ik nu in het voorjaar in Portugal een kop koffie bestellen of de weg vragen. Wat heeft allemaal bijgedragen aan dit succes? Trouw naar iedere les komen en mijn huiswerk maken zijn belangrijke factoren. Maar ook de inzet en de betrokkenheid van Susana, mijn docente, hebben mij gestimuleerd om de cursus met succes af te ronden. In mijn vorige blogs heb ik voorbeelden gegeven van hoe zij mijn gevoel van verbondenheid bevestigde waardoor ik zin in de lessen bleef houden. Daarnaast was Susana steeds bezig om mij het gevoel te geven dat ik wat kon en vorderingen maakte waardoor ik vertrouwen bleef houden. Enerzijds deed zij dit tijdens de lessen, anderzijds door de schriftelijke feedback die zij gaf op het ingeleverde huiswerk. Ik geef van dat laatste een paar voorbeelden:

  • Bedankt voor het voltooien van de oefening.
  • Goed gedaan! Als iets niet begrijpelijk is, laat het me weten. En je hebt een goed begin gedaan met de lista de palavras (woordenlijst). Nu kan je verder met het toevoegen van nieuwe woorden.
  • En nu is het tijd om het gebruik van het werkwoord ESTAR te automatiseren, het is heel normaal dat je op dit moment gebruikt het werkwoord SER want dat klinkt logisch in het Nederlands.
  • Qua gebruik van het juiste lidwoord, het is al beter en wordt nog beter. Hoe meer bewust je bent dat je er moet opletten, hoe beter het wordt. 
  • Zoals je kan zien het gaat de goede kant op.

Welke ingrediënten maken dat haar feedback zijn effect had?

  1. Susana geeft positieve opmerkingen over mijn inspanning en over mijn werk.
  2. Susana geeft overall feedback in de vorm van een samenvatting van wat haar als patroon is opgevallen in mijn huiswerk.
  3. Susana geeft een positieve bekrachtiging van mijn ontwikkeling, stimuleert deze ontwikkeling en benoemt het positieve effect daarvan.

Wat was het effect van deze feedback op mij?

Ten eerste was ik blij verrast om persoonlijke feedback van haar te krijgen. Dit droeg bij aan gezien te worden. Ten tweede hielp de feedback mij natuurlijk om te weten wat ik goed en fout had gedaan. Ten derde benadrukte Susana mijn positieve ontwikkeling waardoor ze mij succes liet ervaren. Het effect was dat ze mij stimuleerde om door te gaan en dat ze mij het vertrouwen gaf op een goede afloop. Al met al bood Susana mij hulp in en bij het leren van Portugees door haar manier van feedback geven.

Ben jij je bewust van de rol die jij hebt op het succes van je studenten? Het geven van feedback is de belangrijkste factor die het verschil maakt in het leren van studenten.